• Welcome and hello... .

    Sabtu, Februari 23

    Contoh geguritan bahasa Jawa

    Iklan
    Contoh geguritan bahasa Jawa



    1.) Pahlawanku
    (R. Tantiningsih)
    Pahlawanku  
    Wutahing ludirmu
    Nyiram ibu pertiwi
    Nadyan sang ibu
    Kudu muwun sedhih
    Karajang-rajang manahe
    Karujit-rujit rasa pangrasane

    Pahlawanku
    Mugya Gusti paring nugraha
    Semana gedhene bektimu
    Jiwa raga, bandha donya
    Tanpa sisa
    Amung siji pangajabmu
    Merdika



    2.) Segara Aru
    (Hisyam Z)


    Bener, pener, yekti
    Sliramu dadi seksi
    Seksi pahlawan sejati
    Pahlawan mulih aran awit bekti

    Awit mangku jejibahan
    Tugas luhur, jujur ing palagan
    Ngemban amanat Trikora ayahan
    Segara Aru biru lugu blak-blakan

    Ngemu madu
    Maduning bangsa satuhu
    Kang Asma Yos Sudarso iku
    Korban jiwa raga ing Segara Aru

    Ludira kang wekasan
    Kanggo nebus Irian
    Yos Sudarso gugur kalayan
    Asmanya misuwur ing bebrayan

    Sliramu Aru
    Seksi lugu
    Seksi bisu
    Satuhu baku



    3.) Merapi
    (Puthu Aryana)


    Merapi...
    Saka kadohan katon gagah
    Asep putih ndedel ing awiyat
    Tilas dalan lahar katon cetha
    Kena sunare Hyang Bagaskara

    Merapi...
    Saumpama kowe bisa crita
    Kabeh kadadean ing tanah Jawa
    Wiwit jaman Mataram Kuna
    Nganti madege Kraton Ngayogyakarta

    Merapi...
    Sliramu anyekseni kridhaning bangsa
    Wiwit nalika ngusir penjajah Walanda
    Jaman mardika jaman Soekarno
    Nganti jaman Soeharto
    Jaman Habibie tumekaning Megawati lan Susilo
    Merapi dadi saksi


     

    4.) Kembang Mlathi
    (R. Widiyati)


    Daksebar kembang mlathi
    Ing Taman Makam Pahlawan
    Kusuma Bangsa kang sejati
    Luhku tumetes... tes... netesi bumi
    Aku rumangsa dosa

    Durung bisa melu labuh negara
    Amung sekar mlathi iki
    Tandha setya lan janji
    Bakal melu napak suci
    Labuh nagri alelandhesan ati suci
    Dadi pepenget Agustus iki dina mulya lan suci



    5.) Api Abadi Mrapen
    (R. Tantiningsih)


    Latu kuwi, tansah murub
    Ora nggubris kiwa tengene
    Nadyan digrujug tirta
    Nadyan maruta padha teka
    Nanging latu kuwi ora surut

    Latu kuwi, tansah murub
    Kaya latu kang ana jero ati
    Angel dipateni lan angel diadhemake

    Latu kuwi, tansah murub
    Ing mrapen dununge
    Ninggal sejarah
    Kanggo anak putu



    6.) Kitir
    (Sumono Sandy Asmon)


    Kitir iki
    Isi panantangku marang wengi
    Sing kebacut anggone nguja sepi
    Dolanan swarane asu baung nggeririsi

    Kitir iki
    Wujud pangundhamanaku marang awang-awang
    Sing kebacut brangasan
    Ngrentengi lintang, nguntal rembulan

    Kitir iki
    Srana gugatku marang isen-isening jagad
    Sing pijer royokan brekat
    Tan keguh njaluk ruwat



    7.) Koran
    (Harum Sunya Iswara)


    Taktunggu tekamu
    Saben dina ing omahku
    Kabar kang daktunggu
    Saka awakmu
    Nambahi wawasanku
    Mosak-masike donya
    Maju mundure negara
    Minangka warta
    Koran minangka alat komunikasi
    Kang kudu diwerdi
    Mula ora ketinggalan informasi



    8.) Wutah Getihku
    (Mahardono Wuryantoro)


    Gumelar jembar bumi asri
    Sumunar sumringah sunare bagaskara
    Padhang sumilak hanelai jagad Nuswantara
    Bumi pusaka wus kawentar
    Ombak-ombak samodra, kencana kang ngrenggani
    Wutah getihku daktresnani

    Kawulamu....
    Guyub rukun anambut kardi
    Jeroning swasana tentrem lan mardika
    Gilig ing tekad manunggal
    Cumithak jeroning ati, bebarengan ambangun

    Aku lila....
    Korban jiwa raga kanggo bumiku
    Nadyan awak ajur dadi sawur
    Lan getihku mblabar mili, netes ing bumi pertiwi
    Labet raharjaning nagara

    Lumantar iki....
    Isining atiku ginurit
    Prasetyaku thukul saka ati kang tulus
    Njaga langgenging kamardikan
    Donga pujiku kebak kaendahan, kanggo wutah getihku





    Iklan

    2 komentar:

    1. mantappp

      http://hairstyles-for-girls.com/
      http://jualjerseybola.web.id/

      BalasHapus